Ogród Ozdobny:
– pobieramy sadzonki zdrewniałe
Poprzez sadzonki zdrewniałe możemy rozmnożyć wiele krzewów liściastych zrzucających liście na zimę. Do krzewów tych należą: derenie białe, forsycje, pięciorniki krzewiaste, śnieguliczki, tamaryszki i wiele innych. Pobieramy sadzonki długości mniej więcej 25 cm z pędów jednorocznych grubości ok. 0,5-1,0 cm. Przechowujemy je do marca w lodówce, owinięte folia spożywczą i oznakowane.
– sprawdzamy przechowalnie
Cebule i kłącza roślin przechowywane w piwnicach i altanach wymagają naszej uwagi, bo w okresie spoczynku na niektórych mogą pojawić się oznaki chorób. Chore i uszkodzone rośliny należy niezwłocznie usunąć, bo są źródłem zakażenia dla innych , jeszcze zdrowych. Gdy stwierdzimy, że w przechowali jest zbyt suche powietrze i pojawiły się oznaki przesychania przechowywanych roślin, zwilżamy trociny lub torf, w którym są umieszczone.
Balkony i Tarasy:
– z myślą o lecie
Żeniszek, heliotrop, pantofelnik, geranium, petunia, begonia stale kwitnąca i bulwiasta oraz lwia paszcza – rozmnażane z własnej rozsady rozwijają się bardzo powoli. Dlatego do przygotowania własnej rozsady należy przystąpić już w styczniu. Siewki tych jednorocznych roślin wymagają stanowiska ciepłego i wilgotnego oraz dostatecznej ilości światła. W warunkach domowych spełnienie tych wymagań może okazać się dość trudne. Brak dostatecznej ilości światła może spowodować, że wschodzące siewki mogą być zbyt wydłużone i blade. Dlatego kuwety ustawione na parapecie należałoby jednak doświetlać np. za pomocą świetlówki.
– dbamy o rośliny wieloletnie
W chłodnym i jasnym pomieszczeniu przechowujemy przez zimę fuksje, pelargonie, uczep i werbeny. Podlewamy je raz na dwa tygodnie, a w połowie stycznia pędy, które w zimie wyrosły skracamy. Nowe pędy będą mocne i nadadzą się na sadzonki. Suche i uszkodzone liście usuwamy. Rośliny zimozielone przechowywane w pojemnikach na tarasach podczas dłuższych odwilży podlewamy, a w czasie bardzo słonecznych dni ocieniamy włókniną lub specjalna cieniówką. Ograniczy to transpirację roślin i osłoni przed silnym wysuszającym wiatrem.
Sad:
– przycinanie drzew i krzewów
Na przełomie stycznia i lutego zdarzają się już cieplejsze i słoneczne dni, podczas których z powodzeniem można wykonać pierwsze przycinanie drzew. Pierwsze zimowe cięcie trzeba rozpocząć od roślin najmniej wrażliwych na ujemne temperatury. Starsze, dobrze rosnące jabłonie bez szkody wytrzymują spadki temperatur nawet do -35° C. Ze względu na bardzo wysoką odporność drzew na mróz cięcie tego gatunku zaczynamy najwcześniej. W okresie tym przycinamy także czarne i czerwone porzeczki. Rozpoczynają one bardzo szybko wegetację, dlatego jeśli nie ma zbyt wiele śniegu, można wyciąć najstarsze, pokładające się pędy. Śliwa węgierka i inne późno dojrzewające odmiany można przycinać już od początku lutego. Cięcie grusz, agrestu, malin i aronii rozpoczynamy na przełomie lutego i marca. Brzoskwinie i nektaryny rozpoczynamy przycinać dopiero w kwietniu. Pozostałe gatunki pestkowe jak wiśnie i czereśnie tniemy dopiero po zbiorach. Pamiętajmy, że cięcie drzew w sadzie zaczynamy zawsze od drzew najstarszych. Najmłodsze przycinamy na samym końcu
Warzywnik:
– planowanie
Duże znaczenie w uprawie warzyw ma zmianowanie. Aby było prowadzone zgodnie z zasadami, najlepiej prowadzić dziennik, w którym będziemy notować co w poprzednich latach rosło w danym miejscu. Styczeń to dobry czas na analizowanie i planowanie. Żeby mieć dobrą rozsadę gotową do sadzenia w kwietniu, już w lutym trzeba zacząć ją produkować a w styczniu kupić nasiona.
– jakość materiału siewnego
Materiał siewny ma swój okres przydatności uwarunkowany zdolnością kiełkowania, która u warzyw najczęściej wynosi kilka lat. Jednak jest ona zależna od warunków przechowywania. Dlatego materiał siewny z poprzednich sezonów należy sprawdzić. Najprostszym sposobem sprawdzenia zdolności kiełkowania jest wysianie na wilgotnym materiale pięćdziesięciu lub stu sztuk nasion, pozostawienie ich na parapecie okna i procentowe wyliczenie zdolności kiełkowania, polegające na policzeniu skiełkowanych nasion. Jeśli wynik jest wyższy niż 60-70% to nasiona mogą być wykorzystane w bieżącym roku. Mniejsza zdolność kiełkowania to ryzyko, że rośliny, które wyrosną będą słabsze i podatniejsze na choroby.